Gulai Asam Rom                                                     

Di Jerantut,terdapat satu masakan yang amat terkenal iaitu gulai asam rom.Gulai asam rom atau rong ini kurang dikenali tetapi ramai yang mengetahui namanya dan merupakan makanan orang negeri Pahang. Gulai asam rom diperbuat daripada buah perah dan biji getah yang dijemur sehingga kering dan di tumbuk serta di peram selama lebih kurang satu bulan. Gulai ini dimasak bersama beberapa bahan tertentu seperti pucuk paku,keledek,buah jambal,daun jambal,terung pipit,terung telunjuk,daun kesing,keladi dan kacang botol. Kunyit hidup pula ditumbuk bersama cili padi bagi menambah rasa pedasnya. Masakan ini hanya boleh ditemui di kawasan Jerantut dan amat terkenal di sebelah Tembeling. Ia menjadi makanan yang amat digemari bagi penduduk di sini malahan ianya semakin terkenal di kalangan pelancong yang berkunjung ke daerah ini.

 

 

                                       

                                                          sumber: http://jerantutdaily.blogspot.sg/2012/01/gulai-asam-rom.html